sunnuntaina, tammikuuta 20, 2013

Koirarotujen historiallisia kuvia

Dog Breed Historical Pictures


Todella mielenkiintoinen Photobucket-kansio, kannattaa selailla! :) Vanhimmat kuvat ovat 1800-luvun loppupuolelta, ja osa on muotokuvamaalauksia ja piirroksia. Tämä johtuu suoraan valokuvauksen historiasta.
Vaikka valokuvaus oli hyvin suosittua, itse valokuvaajat olivat tekniikan hankaluuden vuoksi yleensä ammattilaisia. Asia kuitenkin muuttui vuonna 1888, ... Valokuvia oli painettu paperille jo 1800-luvun puolivälissä, mutta menetelmä yleistyi vuosisadan lopulla. ...värikuvaus yleistyi vasta värinegatiivifilmien ja positiivisten värikääntöfilmien myötä 1940-luvulla. Lähde: Wikipedia
Kuvia selaamalla näkee hyvin eri koirarotujen kehitystä. Monet metsästyskoirarodut, kuten pystykorvat, mäyräkoirat, vinttikoirat, noutajat ja setterit ovat näyttäneet lähes samalta jo n. 1800-1900-lukujen vaihteessa. Sama pätee molosseihin ja yllättäen myös joihinkin seurakoirarotuihin, kuten japanese chin, mopsi, kingcharlesinspanieli, bostoninterrieri ja ranskanbulldoggi. Sitä kuvittelisi, että ne mitä monet pitävät ylilyönteinä, olisivat vasta viime vuosikymmenten tekosia, mutta esim. englanninbulldoggi on näyttänyt jo yli sata vuotta melkein samalta. Basset hound ja kiinanpalatsikoira ovat saaneet nykyisen mallinsa vasta myöhemmin, joissain kuvissa ne näyttävät enemmän nykypäivän beagleltä ja tiibetinspanielilta. :D Villakoira on muuttunut paljon paitsi turkilta myös kropalta.

1930s Australian Terrier

Australianterrieri on maanosansa ensimmäinen tunnustettu ja näyttelytetty rotu (lähde), mutta sen varsinaiset paimenrotuiset kumppanit ovat kai nykyään siellä suositumpia. On myös olemassa pari metsästävää, harvinaista australialaista rotua, nimeltään Kangaroo Hound/Dog tai Australian Grey Hound, sekä Australian Staghound.

Terrierit ovat muuttuneet melko paljon sadassa vuodessa, eniten arvatenkin turkiltaan, kuten kuvan aussi, yorkki tai skotlanninterrieri. Kettuterrierit näyttävät naamaltaan joissain kuvissa hieman russeleilta, vaikka kroppa onkin ollut jo pitkään tyypillinen. Westie oli jo silloin söpö! Snautseri oli näköjään ennen Wire-coated German Terrier eli karkeakarvainen saksanterrieri ja lhasa apso oli Lhasa Terrier. ;)

1904 German Shepherd


Paimenkoirat ovat yksi porukka, jotka ovat muuttuneet aika paljon. Corgit olivat melko pitkäjalkaisia. Shetlanninlammaskoira näyttää nykypäivän collielta tai bordercollielta kuvasta riippuen! Partacollien taisi Agility ABC esitellä yhtenä parhaista agilityroduista, täytyy sanoa että 100v sitten se kyllä näyttikin enemmän agilitykoiralta kuin nykyään. :) Saksanpaimenkoirien näyttelyvoittajien standardinvastainen rakenne on aivan viime vuosien tulosta, kuten näkee tästä voittajagalleriasta.
Huolimatta rotumääritelmän yksikäsitteisyydestä näiden mittojen suhteen, näyttelytuomarit yleensä, jopa Saksan päänäyttelyssä, katsovat joitakin puutteita läpi sormien eivätkä mainitse niistä arvioinnissaan. Yleisiä tällaisia läpi meneviä puutteita ovat liiallinen rinnansyvyys, liian jyrkkä lantio, ei-suora selkälinja ja takajalkojen ylikulmautuneisuus ja pihtikinttuisuus. Lähde + hyviä selventäviä kuvia: saksanpaimenkoira.net
Kuitenkin kun puhutaan luiskaperseistä, kukaan ei muista silloin vinttikoiria, jotka kyseisen ilmiön taisivat tuoda markkinoille?! :D

 1910 Whippet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!