lauantaina, maaliskuuta 08, 2014

Roosa ja Anne Huittisen agilitykoulutus

VAROITUS!  Tämä bloggaus on luultavasti täyttä hepreaa agilityä harrastamattomille!

Anne Huittinen on agilitytuomari ja kotisivut täällä.


Suunnittelin rataantutustumisessa meneväni ottamaan Roosan vastaan kohdasta A, mistä Roosa olisi nähnyt minut suoraan esteiden 1-2 ja siitä jatkavani oikealle. Mutta kouluttaja neuvoi lähtemään kohdasta B, että koira tietää mihin pitää muurin jälkeen mennä. Ei kuulemma riittänyt, että itse seisoo siellä varpaat ja rintama menosuuntaan päin.Joten koiralle annettiin lähtölupa seisoen itse kohdassa B, valmiina valssaamaan nelosen 'alapuolelle' (piirroksessa), 5 ja 6 takaakiertoina.Toisilla sinnes seiskan kautta suoraan putkelle ja itse kovaa kyytiä kohti ysiä. 

Koska alkutilanne meni uusiksi, eikä sen jälkeen enää tutustuttu rataan uudelleen, olin ihan kuutamolla. Roosa ei kauheasti sellaisesta kuitenkaan stressaa, tärkeintä kun on itse tekeminen, ei sen mielekkyys, ja mikä tärkeintä, niin koira saa kyllä naminsa, vaikka ohjaaja törppöilisi. Timin tavoin, Roosalle agility itsessäänkin on jo hyvin palkitsevaa. Mutta Timille agility oli sen verran pyhä asia, että se sai raivarin jos minä 'temppuilin' enkä ollut kartalla. ;) 

Onneksi Roosa irtoaa putkiin hyvin, vaikka mihinkään muuhun ei irtoaisikaan. :) Ehdin siis hyvin ohjaamaan sen ysin takaakiertoon. Takaakiertoihin Roosa irtoaa huonoimmin (pujottelun jälkeen), ja syykin selvisi. En näytä niitä tarpeeksi selkeästi. En tiedä, miten olen ne roiskinutkin, mutta sain neuvoksi, että takaakierrolle lähetyksessä pitää muistaa se jalkakin osoittaa kierrettävän siivekkeen ulkosyrjää kohti. Kaipa minä olen vain näyttänyt kädellä. Olin kuvitellut, ettei vain ole riittävästi harjoiteltu, mutta nyt se ainakin alkoi sujua. 

Kymppiin tehtiin takaakierto ja riman myötäisellä valssilla koira toiseen käteen, ennen kuin se on hypännyt. Näin ollaan oikealla (eli vasemmalla) puolella jatkoa ajatellen: seuraavana on A ja rata jatkuu vasemmalle. Vain kerran onnistuin saamaan Roosan A:n sijasta putkeen, kun valssini ei mennyt riittävän läheltä kympin rimaa. Toisella yrityksellä se meni nappiin. :)

A:lta kovaa kyytiä pituus, muuri ja 14-hyppy, joka on takaakierto. Ne, joiden koirat pysähtyivät A:lle tai olivat riittävän nopeita koiraansa verrattuna, tekivät persjätön muurin jälkeen. Mutta Roosa-muori kun ei pysähdy A:lle, koska a) jokainen sekunti on tärkeä, koska olemme tasapuolisesti yhtä hitaita, b) se ei pruukaa roiskia kontakteja ja c) se ei osaa sitä. Joten en ehtinyt persjättöön, vaan sain luvan opetella uuden ohjauskuvion. Se taisi olla nimeltään vippaus. 

En ole vippausta ennen käyttänyt, ja voi olla, että nyt muistan väärin sen toteutuksen, mutta  käytännössä sain sen kuulemma hyvin onnistumaan muutaman koeotoksen jälkeen. :) Muistaakseni se oli melkein kuin poispäinkäännös, mutta ei kuitenkaan. Eli siinä justiin 14 estettä kohti vasemmalta puolelta rintamasuunta ja kaikki kohti vastapäistä seinää. Sitten vaan jotenkin pyöräytettiin polvilla ja oikealla kädellä koira takaakiertoon. Ja äkkiä karkuun, että ehdin Roosan edelle, sillä ohjasin hypyt 15-18 niiden vasemmalta puolelta, 16 siis päällejuoksuna. Toisilla sinne tuli valsseja jne, mutta meillä yksinkertainen oli kaunista. 

Kun koira on heitetty putkeen, niin sukkelasti sitä vastaanottamaan hyppyjen 20 ja 21 väliin. 21:lle valssi, jolla päästiin hypyn 22 ja seinän väliin ohjaamaan 23. Siihen tehtiin sylivekki, joka oli myös uusi ohjauskuvio. Siinä mentiin hypyn 23 lähimmän siivekkeen eteen nakkaamaan koira itsestä taaksepäin riman yli. 

Sitten pakoon, muuri menee siinä kuin ohimennen ja takaakiertona hyppy 25, mielellään sen verran kaukaa, että ei tarvi kompuroida pituushyppyyn ja ollaan putkelle menossa ajoissa. Eipä koirat tuossa saaneet ideoita mennä A:lle.

Tämä oli sellainen kohta, missä kaikki normaalit aksaajat suhisevat putkijarrua, että koira tietää tiukasta käännöksestä putkesta ulostauduttuaan. Meillä vanhuksilla ei ole ollut jarruille pahemmin tarvetta. Lisäksi putkijarruissa muiden käyttämä suhina on meillä kielto 'HYI HYI PAHA KOIRA', vrt. Koirakuiskaaja. ;) Mutta mä huikkaan Roosaa nimeltä, niin se on joko tuollainen semi-jarru tai että se tietää minun vaihtaneen putken toiselle puolelle, kun kuulee äänen sieltä, eikä sieltä minne se olisi muuten olettanut jatkavansa.

Muistaakseni tämä loppu ohjattiin niin, että itse oltiin ratapiirroksessa olevien numeroiden 28 ja 18 välissä, jolloin koira ohjattiin viimeiset esteet 28-30 oikealla kädellä pyörittämällä. Minä taisin sekoilla juuri tässä kohtaa niin, että meinasin ohjata Roosan 28:lle takaaleikkauksena, mutta se ei oikein pelittänyt. ;)

 Laitan teille lista kaikista ohjauskuvioista, täällä. Opittiin nääs pari uutta ohjauskuviota tässä koulutuksessa. Piti oikein googlettaa ohjauskuvioita tarkistaakseni, että sen niminen varmasti on olemassa, sen verran pahasti menee vippaukset ja vekkaukset sekaisin! :D Nyt saa sellaisen käsityksen, että onko meille opetettu mitään treeneissä! :D Todellisuudessa Lakkella on paljon ohjaustekniikoiden opetusta, mutta niin se vaan on, että niitä kaikkia ei yleensä tarvi käyttää, ja osa sitten unohtuu käytönpuutteessa. Sylivekki ja vippaus oli sellaiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitathan asiallisesti: ei kiroilua, vihamielisyyttä, poikas- tai hintakyselyitä. Hoito-ohjeet ym. kysymykset edelleen vieraskirjaan!